Thursday, April 18, 2013

mencari jalan pulang

   Aku terjaga dari tidurku, lalu ku pandang sekelilingku, ku lihat keindahan dunia, kesenangan dunia, keseronokan dunia yang aku kecapi sekarang.Aku memiliki segala yang aku inginkan dalam hidup ini, tetapi, mengapa aku tidak pernah merasakan ketenangan yang berpanjangan? kenapa aku tidak merasa bahagia yang kekal menghiasi hidupku?mengapa?
   Aku melihat lagi sekelilingku, aku tersedar yang aku berada dalam kegelapan yang maha gelap!di mana aku!? di mana? kenapa aku berada di sini? mana Ibuku? mana Ayahku? mana keluargaku? mana sahabat-sahabatku? mana si cinta hatiku? mana mereka semua? kenapa aku sendirian dalam kegelapan yang menakutkan ini?
    dummm...dummm..guruh berdentum, arghh aku takut..aku takut..Hujan turun menghentam bumi yang penduduknya sentiasa alpa dan leka dalam mengerjakan perintah Tuhannya Penciptanya, angin menggila membantai apa sahaja yang dicapainya.kilat menyambar tanah tempat manusia yang tidak mengerti erti syukur berpijak.Guruh, hujan, angin, kilat dan ribut mengganas seolah-olah memberitahu bertapa marahnya yang Maha Berkuasa Allah S.W.T..
     Aku bersendirian dalam kegelapan yang membunuh keberanianku, menggapai-gapai mencari jalan keluar.Aku seolah-olah buta, aku tidak dapat melihat walau satu pun yang ada disekelilingku.Aku perlukan cahaya! mana cahaya ? mana cahaya ? berikan aku cahaya ? aku memerlukan cahaya buat menerangi jalanku. Allah bantu aku ya Allah. Aku ingin keluar dari kegelapan ini ya Allah , aku takut, aku takut Ya Allah.
     "Hahaha..hahahah"
Si..si..siapa itu?
     "Aku adalah engkau..hahaha"
Apa..apa kau cakap ni? siapa kau ? Ya Allah bantulah aku,,
    "Aku adalah engkau, kau takut akan kegelapan ini?. kau ingin tahu di mana engkau berada?"
Di..dimana aku?aku takut..
     " sebelum itu kau lihat lah siapa diri engkau"


Selama 21 tahun aku hidup di dunia penuh keseronokan ini.Apa yang aku inginkan? haha semestinya aku nak bergembira dengan keseronokan dunia ini..Aku suka makan sepuas hati aku, aku suka keluar bergembira tak ingat dunia, aku suka menyanyi bersama rakan-rakan aku,aku suka bergelak ketawa..Gosip?sudah Solat? Erk..aku..aku..aku tak ingat berapa kali je yang aku solat..Aku..aku solat bila aku aku sedih..aku solat bila aku nak exam, aku solat bila aku susah,aku solat bila aku kecewa..Tapi bila aku senang, gembira aku..aku tinggalkan semua tu..

Aku pernah banyak kali nak berubah, tapi aku sering kali jatuh tersungkur semula ke dunia penuh dosa aku.Aku tak mengerti kenapa ini yang terjadi..

  "kau lihat bertapa banyak dosa yang telah engkau lakukan, belum lagi dosa kau pada kedua ibubapa kau..ini..kegelapan ini adalah hati mu, jiwamu fikiranmu yang telah diselaputi banyaknye bintik hitam dengan segala apa yang telah engkau kerjakan selama hidupnya engkau dimuka bumi ini sehingga ia menjadi gelap segelapnya..hahahah..hahahah..hahahhaha"

Tidakkkkkkkk..tidakk aku ingin keluar dari kegelapan ini..tolonglah aku...aku ingin keluar dari sini..tolonglah aku Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, aku memohon keampunan dariMu Ya Allah.Kurniakanlah aku sinar cahaya keimanan, sinar cahaya keinsafan..Ya Allah ampunkan segala dosa yang telah aku lakukan seumur hidupku.aku ingin mencari jalan pulang Ya Allah..bantulah aku hambamu yang sentiasa menzalimi diri sendiri,hamba yang sering kali leka dengan dunia yang sementara ini..ampunkanlah aku Ya Allah...temukan aku dengan cahaya keimanan dan keinsafan buat menyuluh perjalan ku mencari kententeraman dan ketenangan jiwa dan hati yang berpanjangan serta mencari keredhaanMu Ya Allah.# hati yang tidak tenteram ingin mencari jalan pulang

No comments:

Post a Comment